Recepten

Koninginnehapje met zelfgemaakte frietjes

Bereidingstijd: 30 min.
Type Gerecht: Voorgerecht, Hoofdgerecht
Ingrediënten recept: 1 doos vol-au-vent van Kok O'rell. 2 vellen bladerdeeg . 1 ei . 1 bakje tuinkers . 1 kg loskokende aardappelen . zout

Vlaamse klassieker

Vol-au-vent is een echte Vlaamse klassieker die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maar een geslaagde versie begint uiteraard met heerlijke kip. Verras uw gasten met onze versie en maak van ons geheim ook uw geheim.

Bereiding

Bladerdeegkoekjes

Klopt de dooier los met een klein beetje water. verwarm de oven al voor op ongeveer 170-180°C. Steek per gebakje een zestal ringen uit het vel bladerdeeg. Gebruik hiervoor een grote dresseerring. Steek uit vier van elke zes lapjes een rondje met behulp van een kleinere dresseerring. Bouw elk kuipje op: onderaan een ronde lap, daarboven vier ringen van bladerdeeg en bovenaan opnieuw een rond lapje. Lijm alle onderdelen aan mekaar met 1 dooier per vier personen. strijk ook eigeel over de bovenkant van het gebakje zodat het glanzend uit de oven komt. Gebruik een penseel of borsteltje. Bak de bladerdeegkoekjes in de oven gedurende 15 à 20 minuten tot ze luchtig en goudbruin zijn. 

Frietjes

Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frietjes. was de frietjes niet want zo spoel je het zetmeel eraf. Verhit het frietvet op 140°C en bak de frietjes voor de eerste keer, laat ze zeker nog niet kleuren. Laat de frietjes koud worden. Verhit het frietvet op 180°C. Bak tot als ze goudbruin en knapperig zijn. Strooi er naar keuze zout over.

Garnering

Snij het dekseltje uit het bladerdeeggebakje en schep een flinke lepel van de vol-au-vent in en rond het koekje. Werk het bord af met enkele toefjes tuinkers en de frietjes.

La Belle Flamande met paprika, tomaten en witte wijn

Bereidingstijd: 30 min
Type Gerecht: Hoofdgerecht
Ingrediënten recept: 1 La Belle Flamande . 3 cl olijfolie . 4 sneetjes spek . 2 rode, 1 gele & 1 groene paprika . 4 tomaten . 3 teentjes knoflook . 1 dl witte droge wijn . petersele . peper . zout 

Snijdt de La Belle Flamande in stukjes en laat kleuren in de hete olie.

Snijdt daarna het ontbijtspek in blokjes.

Was de paprika's en ontdoe ze van hun zaadlijst en snijdt ze in reepjes.

Dompel de tomaten onder in kokend water, ontvel, verdeel in vieren en verwijder de pitjes.

Pel de knoflook en verwijder de groene kern, pers of hak fijn.

Voeg alle gesneden ingerediënten bij de La Belle Flamande en overgiet met de witte wijn.

Kruid goed af met peper en zout en laat gedurende 50 minuten sudderen. Serveer met brood, aardappelen of rijst. 

×

Log in